Vastenactie 2019, water verandert alles!

Hoe vaak mopperen wij, in ons op het moment stormachtige landje, niet over het weer? Na een hele droge zomer vinden we dat het op het moment wel heel hard waait en veel regent, maar zelfs met al die regen is het gewenste niveau van het grondwater nog steeds niet wat het zijn moet.

Maar wat merken wij eigenlijk van een lange, droge periode, ook al is die een groot probleem voor onze landbouw en voor wat er in onze tuinen groeit?

We draaien nog steeds aan de kraan en er stroomt water van een goede kwaliteit uit en we kunnen drinken en wassen zo veel als we dat graag willen.

Hoe anders is dat op zoveel plaatsen in de wereld waar mensen letterlijk uitdrogen in de gloeiende zon en water van ver moet komen of gehaald worden? Mensen, die dat ene missen en daardoor op alle terreinen veel tekort komen, want zonder water groeit er niets en liggen ziektes op de loer.

Een hoge kindersterfte door vervuild water is een keihard feit en ouders die sterven aan ziektes door datzelfde vervuilde water en hun hele gezin achterlaten, is een nationale ramp in veel landen.

Vele uren van de dag worden besteed aan het halen van water en in die tijd kan er niets anders gedaan worden, waardoor er veel inzet verloren gaat.

En hoe ver van mijn bed dat ook allemaal klinkt, we mogen vooral dankbaar zijn dat ons niet hetzelfde overkomt en dat we zo geze­gend zijn met water.

Het is voor ons zo gewoon, dat we er echt niet bij stil staan wat voor een wereld van verschil het aanwezig zijn van water eigenlijk maakt en hoe moeilijk het is zonder dat alles gevende water.

Water is letterlijk een bron van leven en al weten we dat, leven we er ook naar?

Zijn we dankbare mensen die hun eigen zegen kunnen herkennen, of klagen we vooral dat het regent op momenten dat wij dat lastig vinden?

Miljoenen mensen over de hele wereld zouden graag onze problemen rond water hebben, want dan was er tenminste genoeg van dat vloeibare goud om van te leven.

De Vastenactie gaat dit jaar ook over water en hoe schoon water alles kan veranderen in het leven van mensen. Er worden dan ook wereldwijd projecten ondersteund die mensen helpen om schoon drinkwater te hebben, om daardoor niet meer ziek te worden en een eigen leven en samenleving op te bouwen.

Voor dat doel wordt onze bijdrage gevraagd en die mogen we ruimhartig ook geven, want het is voor ons haast onvoorstelbaar, als we geen water meer zouden hebben?

Laten we geven wat we missen kunnen, want we zijn uiteindelijk gezegende mensen met water in overvloed en ons geloof daagt ons uit te delen met hen die minder hebben. Gunnen we een ander letterlijk het leven dat water brengt en zijn we dankbaar voor het onze! 

 

Pastoor Fr. Ouwens