PASTOR VERBAKEL; NIEUWE INVULLING PASTORAAL WERK
JULI 2024

Sinds 1 juni 2024 zijn Pastoor Aarden en Pastor Renders benoemd in Parochie De Goede Herder. Om de nieuw benoemde priesters alle ruimte te bieden (en het belang hiervan wordt onderschreven door Pastor Verbakel) zijn de volgende afspraken gemaakt met Pastor Verbakel:

Pastorale rol.
Pastor Verbakel zal per 30 september terugtreden als pastor van de Parochie De Goede Herder. Pastor Verbakel zal zijn verantwoordelijkheden per die datum overdragen aan Pastoor Aarden en Pastor Renders.
Pastor Verbakel blijft liturgisch actief door 1x per maand een dienst te verzorgen in Nuland en verder beschikbaar te zijn voor andere diensten in overleg met het nieuwe pastorale team. De diensten in het Martinushuis worden grotendeels door Pastor Verbakel verzorgd en deels door pastor Renders en Pastoor Aarden, te verdelen in onderling overleg.
Daarnaast zal Pastor Verbakel een grotere pastorale rol gaan krijgen op St. Jozefoord; in overleg met de pastoraal medewerkster van St. Jozefoord zal Pastor Verbakel bepalen hoe hij invulling kan/zal gaan geven aan zijn volgende fase in het pastoraal werk.

Wonen en werken.
Tot 1 oktober zal Pastor Verbakel zijn werkplek houden in de pastorie in Nuland.
Na 1 oktober zal – naast zijn woonlocatie – ook de werkplek van Pastor Verbakel op St. Jozefoord zijn; de verplaatsing van zijn werkplek zal begin oktober plaatsvinden.
De administratie van kern Nuland binnen Parochie De Goede Herder blijft tot nadere informatie op de pastorie in Nuland.

29 September.
Eerder is al aangekondigd, dat Pastor Verbakel op zondag 29 september zijn 40-jarig priesterschap viert. Deze dag – zondag 29 september – zal in het teken staan van het 40-jarig priesterschap, maar laat niet onverlet, dat het tevens zijn afscheid uit het pastorale team van Parochie De Goede Herder zal zijn.
In de Klepel van augustus en september zullen meer details van deze dag gecommuniceerd worden.

AGENDA

VAKANTIESLUITING!
Het Parochiecentrum is in verband met vakantie gesloten van maandag 22 juli tot maandag 12 augustus. Op dinsdagochtend kunt u van 09.00 tot 11.30 uur wel terecht, bij het parochiecentrum, voor het opgeven van een misintentie e.d. Vanaf maandag 12 augustus gelden de normale openingstijden weer.

Vrijdag 26 juli
Bloemsiergroep 4 is aan de beurt.

Zaterdag 27 juli
20.00 uur Kosterplanning.

Maandag 29 juli
19.30 uur Repetitie KVO-Koor.

Dinsdag 30 juli
09.00 – 11.30 uur PAROCHIECENTRUM OPEN!

Donderdag 01 augustus
13.30 uur Repetitie Kerkkoor.

Vrijdag 02 augustus
09.30 uur Vergadering Kerkbestuur.

Maandag 05 augustus
19.30 uur Repetitie KVO-Koor.

Dinsdag 06 augustus
09.00 – 11.30 uur PAROCHIECENTRUM OPEN!

Donderdag 08 augustus
13.30 uur Repetitie Kerkkoor.

Vrijdag 09 augustus
Bloemsiergroep 1 is aan de beurt.

Maandag 12 augustus
DE NORMALE OPENINGSTIJDEN GELDEN WEER!
19.30 uur Repetitie KVO-koor.
20.00 uur Bestuursvergadering DGH.

Woensdag 14 augustus
13.00 uur Kerkschoonmaak groep 3.

Donderdag 15 augustus
MARIA-TEN-HEMEL-OPNEMING
13.30 uur Repetitie Kerkkoor.
15.30 uur Korenplanning.
19.00 uur Eucharistieviering.

Maandag 19 augustus
Inleveren van de Scheepshoorn, t.b.v. de volgende Klepel.
19.30 uur Repetitie KVO-koor.

Donderdag 22 augustus
10.00 uur Vergadering Pastoraatsgroep.
13.30 uur Repetitie Kerkkoor.

Vrijdag 23 augustus
Bloemsiergroep 2 is aan de beurt.

Maandag 26 augustus
11.00 uur Gildemis Polderkerk
19.30 uur Repetitie KVO-koor.
20.00 uur Bestuursvergadering DGH.

Woensdag 28 augustus
19.00 uur Vergadering ’t Open Venster.

Donderdag 29 augustus
10.00 uur Vergadering Pastoraatsgroep.
13.30 uur Repetitie Kerkkoor.

ADMINISTRATIE
Désirée Stofmeel, van de administratie, is aanwezig van maandag- tot en met vrijdagochtend van 09.00 uur tot 11.30 uur. (073 – 532 12 15).
De prijs van een intentie is € 12,50.
In verband met de uiterste inleverdatum voor de Klepel verzoeken wij u om de misintenties voor de volgende maand in te leveren vóór maandag 19 augustus 2024.

DOOP
Voorbereiding op het Doopsel
Voor een doop in de parochie Nuland s.v.p. aanmelden bij het parochiecentrum in Nuland: tel. 073 – 532 12 15.

KERKELIJK AFSCHEID GENOMEN VAN:
30-06-2024 De heer Tonnie van Amelsvoort, 86 jaar, wonende te Nuland, Haverstraat 17;
09-07-2024 Mevrouw Lies van der Wielen-Brinkmann, 90 jaar, wonende te Nuland, St. Jozefoord.

Dat zij mogen rusten in vrede.

VAN DE BESTUURSTAFEL:
juli 2024

Op maandag 8 juli vond de maandelijkse vergadering plaats van het bestuur van de Parochie De Goede Herder. Naast een aantal huishoudelijke aangelegenheden werden de volgende zaken besproken en/of besloten.

Het wonen van pastoor Aarden en pastor Renders:
Pastoor Aarden woont vanaf begin juni in de pastorie in Nistelrode en de pastorie is inmiddels aangepast en heeft alle voorzieningen zoals internetaansluiting etc.
Pastor Renders heeft besloten zich in Nuland te gaan vestigen en dit zal verder uitgewerkt worden in de komende maanden. De verwachting is pastor Renders – indien mogelijk – in 2024 als inwoner van Nuland welkom te kunnen heten.

Bereikbaarheid van de nieuwe priesters:
Het pastorale team wil werken met korte lijnen en om die reden heeft pastoor Aarden besloten om zoveel mogelijk direct aanspreekbaar te zijn; via de mails die binnenkomen bij info@parochiedgh.nl (deze mails worden direct door het pastorale team behandeld) en via hun mobiele nummers, welke staan vermeld op de website www.parochiedgh.nl. Deze zijn pastoor Aarden (06-10715562), pastor Renders (06-15598790) en pastor Verbakel (06-51181980).
Voor alle pastorale diensten kunnen zij direct gecontacteerd worden.

Afstemming tussen de kernen binnen Parochie De Goede Herder:
Het nieuwe pastorale team gebruikt deze (vakantie-)periode om zich op de hoogte te laten stellen van de verschillende activiteiten en de werkzaamheden door de vrijwilligers in de kernen. Op basis van deze informatie zullen de concepten van de bestuurlijke – en pastorale beleidsplannen aangepast worden
Daarnaast zullen er ook beleidsplannen komen voor de financiën alsook voor de gebouwen en kerkhoven.
Tot op heden is er binnen Parochie De Goede Herder nog te weinig aandacht geweest voor het komen tot één geloofsgemeenschap, waarbij gezocht moet worden naar de versterking van de kernen door samenwerking binnen de gehele parochie.

Onroerend goed:
Pelgrimsche Hoeve Nuland; de verkoopakte voor de gronden van de parochie in de Pelgrimsche Hoeve is getekend op 25 juni en hiermee is een belangrijke fase afgesloten. Zie ook het artikel hierover op https://parochiedgh.nl/nieuws/. De gronden zullen overgedragen worden, 6 weken na het verkrijgen van de bouwvergunning.
Pastorie Geffen; een eerste overleg van de werkgroep heeft plaatsgevonden op 10 juli; het doel is om in de vakantieperiode een duidelijk beeld te krijgen van het proces en de timing.
Omgeving kerk in Vinkel; leden van het parochiebestuur uit Vinkel zullen actief deelnemen aan de discussie, welke in Vinkel gaande is omtrent het mogelijk verplaatsen van het oorlogsmonument en de toekomstplannen van de sociaal-culturele faciliteiten in Vinkel; deze discussie wordt aangestuurd door de Dorpsraad Vinkel.

Communicatie:
Het bestuur van de Parochie DGH heeft ervoor gekozen om de communicatie binnen de parochie plaats te laten vinden via de website van de Parochie DGH (www.parochiedgh.nl) en via publicaties in de lokale parochiebladen. Bezoek daarom regelmatig onze website.

40 jaar pastoor 1984-2024:
De feestcommissie is druk bezig met de voorbereiding. Houdt zondag 29 september vrij. De H. Mis begint om 10.30 uur.

Vacature lid kerkbestuur:
Door het vertrek van Hans van der Biezen- na een jaar-uit het kerkbestuur en kerkvergadering is er een vacature ontstaan. Hans heeft het kerkbestuur verlaten om zijn moverende redenen. Hans bedankt voor je inbreng.

Historische wandeling: geschiedenis van Nuland:
Jaarlijks organiseert de Heemkunde Nuland, voor de leerlingen van groep 7 van onze basisschool, een Historische wandeling. Bezocht worden dan het Gilde, het Cingelpad, de Polderkerk, de Kerk met het Kerkmuseum en de Heemkamer. Dit jaar was dat woensdag 19 juni 2024. Zeer veel dank aan de kinderen en de begeleiders voor de grote interesse in het kerkmuseum en de kerk zelf.

Afsluiting kerkelijk werkjaar op 20 juni 2024:
Jaarlijks is er voor de kerkbestuur, de pastoraatsgroep en de kerkvergadering, aangevuld met Tiny en Désirée, een zeer eenvoudig uitje. Een fietstocht.
Dit jaar was het de bedoeling een eendenkooi te bezoeken en daarna bij de Wildse Hut iets te gebruiken. Het bezoek aan de eendenkooi is helaas niet doorgegaan doordat het te nat was. Ze zijn wel bij de Wildse Hut geweest. Na de koffie met gebak, en wat vergaderen, weer terug naar Nuland gefietst.

Bezinning:
Leven door geloof. Heb vertrouwen
Wees niet bang!

Heer, bij u ben ik veilig:
Wanneer U mij vasthoudt,
Heb ik niets te vrezen.
Ik weet weinig van de toekomst,
Maar ik vertrouw op U.
Geef me wat goed voor me is.
Neem me af wat mij kan schaden.
Als zorgen en leed zich aandienen,
Help mij dan ze te dragen.
Laat mij u kennen,
In U geloven en U dienen.
John Henry Neyman

Wat sta je daar op jezelf,
Terwijl jij je amper staande weer te houden?
Steun toch op hem!
Wees niet bang,
Hij doet heus geen stap opzij
Om je te laten vallen.
Nee, steun gerust op hem,
Want hij Vangt je op
En zal je genezen.
Aurlius Augustunus

KVO/ZLTO-koor:
Zaterdag 6 juni 2024 heeft het KVO/ZLTO-koor, tijdens de H. mis van 19.00 uur, gevierd dat het koor 50 jaar bestaat.
De pastoor gaf in zijn korte toespraak het belang aan, voor vieringen in de kerk, dat zij opgeluisterd worden door een koor. Hij vroeg het koor te blijven doorgaan.
De dirigent gaf in zijn dankwoord aan dat ze zullen proberen ondanks het dalend aantal leden door te blijven gaan. Daarna was er applaus, koffiedrinken in de parochiezaal en gelegenheid tot felicitatie.

VANUIT DE PASTORAATSGROEP:

Voor aankondiging in klepel en kerk voor zaterdag 17 en 24 augustus:
Extra MIVA-collecte voor een ambulance voor een kraamkliniek in Zambia.
Een dag lopen naar de kliniek om te bevallen? Dat moeten veel vrouwen in het achterland van Zambia, de afstanden zijn enorm en er zijn alleen zandwegen. Alleen een ambulance kan het werk van de verloskundigen helpen.
Kliederkerk en werkgroep The Adventures:
Kliederkerk wil gezinnen met kinderen interesseren en betrekken bij het kerk- en geloofsgebeuren op een kindvriendelijke manier. De familievieringen kunnen daarop een aanvulling en een vervolg zijn.
De volgende Kliederkerk zal zijn in Heesch op 13 oktober.
Speciaal voor kinderen van de basisschool samen met ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, vriendjes, vriendinnetjes.
Jullie zijn welkom vanaf 14.45 uur en het duurt tot ongeveer 16.30 uur.
Contact met de werkgroep The Adventurers?
E-mail: kliederkerkdgh@gmail.com.
Kijk op Facebook: Kliederkerk De Goede Herder. Én/of op Insta: kliederkerkdegoedeherder

Familiepastoraat werkgroep The Adventures:
De werkgroep start 22 augustus in Heesch met de planning van vieringen voor gezinnen uit de zes geloofsgemeenschappen van parochie de Goede Herder.
Men wil evenals afgelopen maanden toewerken naar vieringen voor kinderen en hun familie. Bovendien aan voorbereiding van Eerste communicanten en vormelingen.
De werkgroep streeft naar uitbreiding van leden, vertegenwoordigers uit Nuland, Vinkel, Geffen, Heesch, Nistelrode en Vorstenbosch.
Contact met de werkgroep? E-mail: ivmeer@bisdomdenbosch.nl

Nieuws uit het bisdom, nationale bedevaart naar Rome:
Het bisdom zet zich in voor deelname van gezinnen aan een bedevaart naar Rome in de meivakantie 2025.
De inschrijving voor de nationale bedevaart naar Rome in verband met het Heilig Jaar is opengezet op de website van het Huis voor de Pelgrim. https://www.huisvoordepelgrim.nl/ Er wordt speciaal voor gezinnen door de afdelingen Familiepastoraat uit het Aartsbisdom en ons bisdom samengewerkt. Er is aangegeven dat er voor gezinnen een flinke korting geldt. Bovenop de kortingen die het Huis voor de Pelgrim biedt, geeft het bisdom 200 euro korting voor elk meereizend kind tot 18 jaar. De gezinslocatie in Rome is beperkt qua aantallen.
Wie het eerst komt, het eerst maalt. Als u inschrijft ontvangt u een factuur die 8 weken voor de reis voldaan moet zijn. Zondag 26 januari 2025 een ontmoetings- kennismakingsmiddag voor de gezinnen.
Meer info voor jongeren en gezinnen op de site van bisdomdenbosch > Romebedevaart in het Heilig jaar 2025.