DE HELPER
Met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus Christus, met Pasen vieren we zijn opstanding en overwinning op de dood en met Pinksteren, vieren we dat Jezus’ Geest, zijn begeestering, overslaat op zijn leerlingen. Eigenaardig dat Pinksteren nooit de populariteit gehaald heeft van bijvoorbeeld Kerstmis en toch is het nu voor het eerst dat in het verhaal over Jezus Christus eindelijk vooral de leerlingen in het vizier komen, wij dus.

Als je terugkijkt die vijftig dagen van Pasen is het alsof het gisteren was en tóch leven we al vijftig dagen met het licht van Pasen, met de gloed van de verrijzenis in ons gezicht. Symbolisch worden wij dan aangeblazen door de Geest, de Helper. Mét de bedoeling om óns in beweging te zetten. Aangeblazen door ’t vuur van de Geest, die ons bijstaat en helpt, de Helper zou je kunnen zeggen. Want we hoeven onszelf niet in vuur en vlam te zetten, dat doet de Geest, de Helper.

Het is juist met de leerlingen dat er iets heel bijzonders gebeurt: het contact met de buitenwereld was verbroken en ze dreigden ook het contact onderling te verliezen. Maria houdt de club van leerlingen bij elkaar – zij is in deze helpend aanwezig – in afwachting van de toegezegde komst van de Vertrooster, de heilige Geest, de Helper.

Terug naar de leerlingen. Ze zijn bij elkaar gebleven. En wat er dan gebeurt: ze verstaan elkaar en dat mag een wonder genoemd worden, maar we zijn er nauwelijks van onder de indruk. Want we vinden het maar heel gewoon dat we elkaar verstaan. En inderdaad dankzij de taal kunnen we uitstekend met elkaar communiceren, van aangezicht tot aangezicht, of ook wel via sociale media, videobellen, e-mail.

De vraag naar een taal die iedereen verstaat is groot en hiermee zijn we gekomen bij datgene wat er op die eerste Pinksterdag is gebeurd. De geest van Jezus Christus, zijn begeestering, sloeg over. Hij had zich warm gemaakt voor Gods wereld van Liefde en goedheid, waar mensen elkaar verstaan zonder dat daar een woord voor nodig is. Zijn enthousiasme, zijn moed, zijn bekommernis maakte zich meester, kwam over zijn leerlingen en ze begrepen allemaal waar het om ging, verstonden elkaar al waren ze nog zo verschillend. Zijn insteek was om helpend te zijn.

We verstaan allemaal de taal van de liefde voor elkaar, vooral voor de minst bedeelden. En zo is het nog, anders zaten we hier niet. De een is wat meer gegrepen dan de ander, hier en daar is de vonk wat uitgeblust of heeft deze de omvang van een nachtpitje.

Pinksteren is dan ook een prima dag om eens even na te gaan hoe het met onze eigen christelijke begeestering gesteld is. Verstaan we elkaar nog met diezelfde bekommernis om medemensen? Is ons verstaan van elkaar helpend voor onze omgang met elkaar? We kunnen ons daarvoor inzetten, maar het is ook iets van een begaafdheid, gegeven van boven vooral aan degene die ervoor openstaat.

AGENDA
Maandag 29 april
19.30 uur Repetitie KVO-Koor.

Donderdag 02 mei
10.00 uur Vergadering Pastoraatsgroep.
13.30 uur Repetitie Kerkkoor.

Vrijdag 03 mei
Bloemsiergroep 2 is aan de beurt.

Maandag 06 mei
19.30 uur Repetitie KVO-Koor.

Dinsdag 07 mei
08.30 uur Kerkschoonmaak groep 1.

Maandag 13 mei
19.30 uur Repetitie KVO-koor.
20.00 uur Bestuursvergadering DGH.

Woensdag 15 mei
19.00 uur Vergadering ’t Open Venster.

Donderdag 16 mei
10.00 uur Vergadering Pastoraatsgroep.
13.30 uur Repetitie Kerkkoor.
19.30 uur Kerkvergadering

Vrijdag 17 mei
Bloemsiergroep 3 is aan de beurt.

Maandag 20 mei
GÉÉN VIERING IN DE KERK!
19.30 uur Repetitie KVO-koor.

Donderdag 23 mei
10.00 uur Vergadering Pastoraatsgroep.
13.30 uur Repetitie Kerkkoor.

ADMINISTRATIE
Désirée Stofmeel, van de administratie, is aanwezig van maandag- tot en met vrijdagochtend van 09.00 uur tot 11.30 uur. (073 – 532 12 15).
De prijs van een intentie is € 12,50.
In verband met de uiterste inleverdatum voor de Klepel verzoeken wij u om de misintenties voor de volgende maand in te leveren vóór maandag 20 mei 2024.

DOOP
Voorbereiding op het Doopsel
Voor een doop in de parochie Nuland s.v.p. aanmelden bij het parochiecentrum in Nuland: tel. 073 – 532 12 15.

KERKELIJK AFSCHEID GENOMEN VAN:
31-03-2024 De heer Johan Roovers, 90 jaar oud, wonende te Nuland, Dorpstraat 3; en
02-04-2024 De heer Jos van Uden, 89 jaar oud, wonende te Nuland, St. Jozefoord.

Dat zij mogen rusten in vrede.

GEREEDSCHAP OVER?
GEEF HET EEN 2de LEVEN IN DE 3E WERELD!
Solidariteitswerkplaats Uden e.o. biedt praktische ontwikkelingshulp door het inzamelen, opknappen en versturen van gereedschap naar ontwikkelingslanden. Met gerecycled gereedschap helpen zij startende ondernemers. Zo krijgt uw oude gereedschap een tweede leven en geeft u de mensen daar een toekomst. Wie in de parochie De Goede Herder woont kan ook in Nuland dit jaar weer voor de deur van de pastorie overbodig of verouderd gereedschap inleveren. Wanneer materialen te groot zijn om mee te nemen kan het bij u thuis worden opgehaald. U kunt dan bellen met het parochiecentrum: 073 – 532 12 15, van maandag- tot en met vrijdagochtend. Tussen 09.00 – 11.30 uur.
Alle soorten in onbruik geraakte naaimachines, rolstoelen, rollators, fietsen, allerlei soorten gereedschap en kleine machines zoals lasapparaten, zaag- en frase, schuur- en boormachines alsmede oud tuingereedschap. Alles wordt opgeknapt.

De actie duurt tot en met 1 mei 2024!

Het hebben van betaalde arbeid betekent niet alleen dat je een inkomen hebt, maar dat je je ook erkend voelt als burger in onze maatschappij. Met uw oude gereedschap biedt u mensen in de Derde Wereld toegang tot betaald werk en zo de kans tot zelfontplooiing en de mogelijkheid een zinvolle bijdrage te leveren aan de samenleving.

Solidariteitsplaats Uden e.o., Loopkantstraat 17, 5405 NB UDEN. Tel.: 06 – 83 78 19 44.
Openingstijden: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 09.00 uur – 12.00 uur.

AANKONDIGING 90E VERJAARDAG PASTOR VERBAKEL
Zaterdag 8 juni 2024 viert pastoor Verbakel dat hij 90 jaar wordt. Om 19.00 uur is de H. Mis met de gezamenlijke kerkkoren.
Ná de viering zal er gelegenheid zijn om de pastor te feliciteren met zijn 90e verjaardag. Er zal koffie geschonken worden in de kerk. Alle belangstellenden zijn hiervoor van harte welkom.

BERICHTEN VAN DE BESTUURSTAFEL:
Pastorale zaken:
Zoals eerder gemeld ligt het primaatschap van de pastorale zaken bij het pastoresteam en de pastoraatsgroep van de parochie. Het bestuur is het aanspreekpunt voor het bisdom voor de invulling van het pastorale team. Het bisdom heeft aangegeven dat men verwacht dat het nieuwe pastorale team per 1 juni aan zal treden. Verdere communicatie hierover zal gestuurd worden vanuit het bisdom.
Het bestuur zal samen met de het pastorale team en de pastoraatsgroep zorgdragen voor een goede overdracht naar en introductieprogramma van het nieuwe team.

Bestuurlijke en Pastorale Beleidsplannen:
Het bestuur en de pastoraatsgroep hebben de beleidsplannen in concept klaar. In deze beleidsplannen staan de plannen van de parochie voor de komende jaren en geven tevens aan welke ontwikkelingen er binnen de parochie te verwachten zijn. De plannen zullen vastgesteld worden wanneer het nieuwe pastorale team benoemd is, zodat ook zij hun inbreng in deze plannen kunnen geven.
Nadat de beleidsplannen zijn goedgekeurd zullen de gebouwenvisie en gebouwenbeheerplannen opgesteld gaan worden, zodat ook hiervoor een toekomstbestendig beleid zichtbaar wordt.

Financiën:
De jaarrekeningen van de individuele geloofsgemeenschappen zijn samengevoegd naar een jaarrekening van de Parochie De Goede Herder. Deze is besproken en goedgekeurd in de vergadering van 8 april 2023. U kunt deze jaarrekening terugvinden op de website van de parochie; https://parochiedgh.nl/over-ons/financien/

Onroerend goed:
Pelgrimsche Hoeve Nuland; er is een principeakkoord bereikt over de verkoopcondities en de prijs. Na Bisschoppelijke goedkeur kan het verkoopcontract getekend worden. De verwachting is dat dit proces eind mei kan worden afgerond.
Pastorie Geffen; er is een werkgroep gevormd om de mogelijkheden voor de pastorie van Geffen, met de consequenties in kaart te brengen. Hierin is enige haast geboden vanwege de slechte staat van dit monumentale gebouw.

24ste Nulandse Bedevaart naar de Zoete Moeder in ’s-Hertogenbosch:
Op zondag 26 mei 2023 gaan de kerkgangers van de Heilige Johannes ‘Onthoofdingskerk samen met het Nulandse Gilde Sint Antonius Abt te voet op bedevaart naar de Zoete Moeder Maria in Den Bosch.
Het is de 24ste bedevaart. De H. Mis met Gilde-eer van ons Nulandse Gilde begint om 10.00 uur.
Om 07.15 verzamelen de bedevaartgangers zich op het kerkplein en om 07.30 vertrekken we naar de Sint Jan, na het uitspreken van het reisgebed om 07.25 uur.
Onderweg is er koffie, thee of iets fris met een koek. Om 10.00 uur trekken we samen met het Gilde de Sint Jan in voor de H. Mis. De terugtocht begint om 11.45 uur vanaf de hoofdingang van de Sint Jan. Halverwege is er frisdrank en rond 13.30 uur zijn weer terug in Nuland.
Een goede bedevaart toegewenst.

Concert Harmonie Union:
Vrijdagavond 31 mei 2024 verzorgt Harmonie Union een jubileumconcert voor onze pastoor, pastoor Verbakel, in de kerk.
Pastoor Verbakel heeft dit jaar 2 jubilea; pastoor Verbakel wordt 90 jaar en is 40 jaar pastoor in Nuland. De Pastoor is beschermheer van de Harmonie.

Pastoor Verbakel 40 jaar pastoor in Nuland:
Dit jubileum wordt gevierd op zondag 29 september 2024. We beginnen met een H. Mis uit dankbaarheid om 11.00 uur. Het programma voor daarna moet zijn invulling nog krijgen.
Het bestuur en de pastoraatsgroep zullen de activiteiten verder vormgeven. In de volgende Klepel zal hierover meer bekend gemaakt kunnen worden.
Bij een unieke gelegenheid hoort een bijzonder programma; geen enkele pastoor in ruim 700 jaar parochie H. Johannes ‘Onthoofding is zolang pastoor geweest in onze parochie in Nuland. Uniek dus!

VANUIT HET PASTORAAT:
Eerste Heilige Communie in Nuland:
Op zondag 14 april hebben 12 kinderen uit Nuland tijdens de H. Mis van 11.00 uur hun Eerste Heilige Communie gedaan. Het was een mooie viering. Het gelegenheidskoor heeft de viering opgeluisterd.
Veel dank aan de werkgroep voor de voorbereiding en aan het gelegenheidskoor.
Het was de bedoeling dat vanaf 2024 zowel de Eerste Heilige Communie als het Heilig Vormsel centraal in de nieuwe parochie zou plaatsvinden. Omdat de voorbereiding voor de Eerste Heilige Communie in Nuland reeds opgestart was, kon deze in onze eigen kerk plaatsvinden.

Eerste Heilige Communie en het Heilig Vormsel in de parochie DGH:
De Eerste Heilige Communie voor de overige geloofsgemeenschappen in onze parochie en het Heilig Vormsel vinden dit jaar voor het eerst centraal plaats. Deze viering vindt plaats in Geffen op zondag 16 juni 2024 om 12.00 uur.

Pinksteractie 2024; Geloven in de ander. Ieder mens telt mee.
Geïnspireerd door hun geloof zetten missionarissen en missionair werkers zich in voor anderen. Dat doen zij altijd en overal ter wereld. Missiewerker Fera is een gedreven kracht in het Centre for Social Concern in Malawi. Sinds 2022 doet zij dit prachtige werk met de hulp van de Witte Paters en de Week Nederlandse Missionaris. Zo kan zij haar hart volgen en zich inzetten voor de mensen die het het moeilijkst hebben, en dat doet zij met bezieling! Missionair werker Maria Poulisse maakt zich vanuit de Communiteit van de Camillianen hard voor kinderen en jongeren met een beperking uit arme gezinnen. Dit sprak voor haar vanzelf nadat ze gezien had hoe deze kinderen en jongeren vaak volledig buiten de boot vielen. ‘Ik ben gegrepen door de liefde en deze kinderen houden me dagelijks een spiegel voor waarin ik God kan zien. Dat is heel inspirerend.’ Fera en Maria zijn de gezichten van de Pinksteractie van de Week van de Nederlandse Missionaris 2024.
De gehele kerkcollecte met Pinksteren is voor WNM.

BEZINNING
Overal waar mensen God en zijn Liefde op het spoor zijn, daar is de kerk. Het is een noodzakelijk dat, ook als de meningen over individuele kwesties uiteenlopen, dat dit het fundament van de boodschap van God is en blijft: Hij is de aanwezig, Hij draaft, Hij steunt, Hij bemoedigt, Wie Hem wil vinden, moet Hem zoeken.
Zacharias Heyes osb

Een geloof dat nooit blind is geworden,
dat nooit de duisternis heeft ervaren,
zal vrijwel niet in staat zijn
hen te helpen die niet hebben gezien
en die niet zien.
Pas het ‘niet-zien’,
het eerlijke en nederige erkende niet-zien
baant de weg voor het geloof.
Tomas Halik