Nieuws


Benoeming

Mededeling vanuit het parochiebestuur van De Goede Herder

Er is een belangrijke mededeling over de pastorale bezetting van onze parochie De Goede Herder.

Onze bisschop, monseigneur Gerard de Korte, heeft per 1 juni a.s. twee priesters voor onze parochie benoemd.

Het zijn de priesters René Aarden, nu nog pastoor van Lith en Lithoijen en de priester Willem Renders, nu nog pastor van de parochie Heilige Willibrordus in Oss.
Pastoor Aarden gaat wonen in de pastorie van Nistelrode.
Pastor Renders gaat te zijner tijd in de pastorie van Vorstenbosch wonen.

Het parochiebestuur heeft inmiddels nader kennis gemaakt met beide priesters en is erg blij met de beide nieuwe benoemingen.

Na lange tijd van onzekerheid kunnen we nu in goed vertrouwen en met enthousiasme voorwaarts; daarvoor een woord van dank aan onze bisschop.

Nadere informatie over de installatieplechtigheid volgt.


Aan alles komt een eind

Halverwege de maand juli van vorig jaar tijdens mijn vakantie, belde het bisdom met het verzoek of ik zou willen waarnemen in de parochie De Goede Herder. Immers uw pastoor-deken had zijn taken neergelegd. Een totaal onverwachte vraag waar ik echter niet lang over hoefde na te denken. Iedere parochie-gemeenschap heeft een ‘goede herder’ nodig.

In de afgelopen maanden heb ik mij samen met mijn collega’s vooral met de bestuurlijke kant van de parochie mogen bezighouden. Ik ben heel dankbaar voor hun bijzonder constructieve houding. Mede daardoor hebben we een aantal zaken voor elkaar gekregen en of op de rit gezet. Op een aantal momenten mocht ik pastoraal dienstbaar zijn bij het afscheid van een dierbare, het doopsel van een kind of tijdens een bijeenkomst van vrijwilligers in de verschillende dorpen die onze parochie rijk is. Op al deze momenten heb ik ervaren dat de gemeenschap van de parochie De Goede Herder fijn is om dienstbaar aan te mogen zijn.

Heel hartelijk dank voor uw betrokkenheid en inzet! U krijgt in pastoor Rene Aarden en zijn medepastor Willem Renders, twee ‘goede herders’ die hart hebben voor de zaak.

Met broederlijke groet,

Jacques Grubben, waarnemend pastoor (tot 1 juni 2024)


Informatie betreffende verkoop gronden Pelgrimsche Hoeve in Nuland

De verkoop van de gronden van Parochie De Goede Herder in de Pelgrimsche Hoeve in Nuland kent een lange en dynamische geschiedenis. Het dossier is gestart destijds door de gemeente Maasdonk met het parochiebestuur van St Johannes’ Onthoofding in Nuland. Later is dit dossier overgenomen door de gemeente ’s-Hertogenbosch en Parochie De Goede Herder.

In deze gehele periode heeft er een grondruil plaatsgevonden en is er lang gesproken over het type huizen wat op de grond van de parochie gebouwd moest/mocht worden. De laatste discussie is middels een uitspraak van de Raad van State in januari 2024 afgesloten.

Na de uitspraak van de Raad van State is Parochie De Goede Herder zo snel als verantwoord het verkooptraject ingegaan. Dit traject is inmiddels succesvol afgerond.

Parochie De Goede Herder heeft een akkoord bereikt met een CPO-initiatiefgroep onder leiding van dhr. Bart van Nistelrooij uit de Pelgrimstraat voor het bouwen van 15 CPO woningen voor Nulanders; in eerste instantie zullen de CPO-woningen aangeboden worden aan senioren en bij onvoldoende interesse van senioren worden de CPO-woningen aangeboden aan jongeren. Deze woningen worden gebouwd in het verlengde van de Pelgrimstraat tegenover het Jeu-de-Boules baantje.

Bisschoppelijke goedkeur is verkregen en het voorlopig koopcontract is getekend.

Met dit akkoord is grotendeels voldaan aan de wensen van het voormalige Parochiebestuur St Johannes’ Onthoofding in Nuland en het huidige Parochiebestuur De Goede Herder, zijnde “Bouwen voor inwoners van de Nulandse gemeenschap”.

De CPO-initiatiefgroep gaat nu verder in overleg met de gemeente ’s-Hertogenbosch om zo snel mogelijk invulling te geven aan verdere plannen en uitvoer van de bouw van de CPO-woningen.

Graag wil Parochie De Goede Herder hun dank uitspreken naar iedereen die in de afgelopen ca. 20 jaar hun bijdrage hebben geleverd aan deze verkoop: Bisdom ’s-Hertogenbosch, bestuur van voorheen Parochie St Johannes’ Onthoofding, makelaar Brabant BV in Eindhoven en de gemeenten Maasdonk en ’s-Hertogenbosch.


PASTOR VERBAKEL; NIEUWE INVULLING PASTORAAL WERK
JULI 2024

Sinds 1 juni 2024 zijn Pastoor Aarden en Pastor Renders benoemd in Parochie De Goede Herder. Om de nieuw benoemde priesters alle ruimte te bieden (en het belang hiervan wordt onderschreven door Pastor Verbakel) zijn de volgende afspraken gemaakt met Pastor Verbakel:

Pastorale rol.
Pastor Verbakel zal per 30 september terugtreden als pastor van de Parochie De Goede Herder. Pastor Verbakel zal zijn verantwoordelijkheden per die datum overdragen aan Pastoor Aarden en Pastor Renders.
Pastor Verbakel blijft liturgisch actief door 1x per maand een dienst te verzorgen in Nuland en verder beschikbaar te zijn voor andere diensten in overleg met het nieuwe pastorale team. De diensten in het Martinushuis worden grotendeels door Pastor Verbakel verzorgd en deels door pastor Renders en Pastoor Aarden, te verdelen in onderling overleg.
Daarnaast zal Pastor Verbakel een grotere pastorale rol gaan krijgen op St. Jozefoord; in overleg met de pastoraal medewerkster van St. Jozefoord zal Pastor Verbakel bepalen hoe hij invulling kan/zal gaan geven aan zijn volgende fase in het pastoraal werk.

Wonen en werken.
Tot 1 oktober zal Pastor Verbakel zijn werkplek houden in de pastorie in Nuland.
Na 1 oktober zal – naast zijn woonlocatie – ook de werkplek van Pastor Verbakel op St. Jozefoord zijn; de verplaatsing van zijn werkplek zal begin oktober plaatsvinden.
De administratie van kern Nuland binnen Parochie De Goede Herder blijft tot nadere informatie op de pastorie in Nuland.

29 September.
Eerder is al aangekondigd, dat Pastor Verbakel op zondag 29 september zijn 40-jarig priesterschap viert. Deze dag – zondag 29 september – zal in het teken staan van het 40-jarig priesterschap, maar laat niet onverlet, dat het tevens zijn afscheid uit het pastorale team van Parochie De Goede Herder zal zijn.
In de Klepel van augustus en september zullen meer details van deze dag gecommuniceerd worden.